čtvrtek 28. července 2011

Taková mocná země, ale z puritánství ješte nevyrostli

Jaká by byla Amerika dnes, kdyby španělština byla hlavním jazykem, protože Španělé, nikoliv Angličani, si vydobyli vlastnictví této velké země? 60 km od místa, kde bydlím v Colorado Springs, byla hranice s Mexikem. Ale to už je historie, i když ne tak dávná. Jaká by byla Amerika, kdyby katolické Mexiko, nikoliv puritánská Anglie, ovlivnilo myšlení Američanů o našem těle a sexualitě? Byla by pro Evropana podstatně stravitelnější.

Před třinácti lety jsem ukazovala svému budoucímu tchánovi pár fotek ze svého dětství. Na jedné jsem tam úplně nahatá. Bylo mi asi tak pět let, byli jsme na koupališti a já tu fotku mám ráda, protože je na ní můj táta. Tchán se pochybovačně na tu fotku podíval, a jako by nevěřil svým očím, musel se zeptat: "Ty jsi tam ale úplně nahá?!" "No jasně, u nás běháme jen tak. Dokud holce nezačnou růst prsa, tak horejšek nenosí. A předškolní děti na koupališti nenosí vůbec nic." Vůbec jsem netušila, v čem byl problém. Teď už to vím. Porušila jsem jedno americké tabu. V USA se nahota v běžném životě neukazuje, neboť se chápe plně sexuálně.

Pamatuji si, jak můj manžel byl překvapený, když jsem ho v Čechách vzala na chatu. Naše chata je v zahrádkářské kolonii. Muž viděl tlusté a hubené, mladé a staré ženy pracovat na jejich zahrádkách v kalhotkách a podprsenkách. Manžel byl lehce šokovaný. Vysvětlila jsem mu, že to je u nás normální a rozhodně i více zakrývajíci než dvojdílné plavky. Teď už jeho překvapení chápu.

Puritánská mentalita je v USA všeobjímající. Je to o sexualitě, lidském těle, kojení, alkoholu, močení a já nevím o čem všem ještě. Jeden z důvodů, proč Američani nemají rádi Mexičany, je i díky tomuto. Mexičani jsou na tom asi jako my v těhle oblastech. Pro Američany jsou necivilizovaní. Pro nás jsou normální. Ale vezměme to hezky popořádku.

Tělo nahé je tabu. Ješte tak miminko je přijatelné, ale roční dítě nahaté už není. Zkuste si nechat vyvolat fotky vašeho nahatého batolete a CPS (Child Protective Services - sociálka) vám bude klepat na dveře. A že když fotíte svoje dítě, tak ho asi taky ošaháváte a jste úchylák, a tak bude lépe vám dítě vzít, dát ho do pěstounské péče, kde bude na 90% zneužíváno pod dohledem státu a ošahavatel za to bude placen. Byla bych moc ráda, kdybych si teď dělala z vás srandu, ale bohužel to se zde stává. Ne automaticky, ale často. Když vás někdo nemá rád, zavolá na vás sociálku, a ta vás hned tak neopustí.
Takže pozor na ukazování či vyvolávání fotek nahých dětí, může to být bráno jako dětská pornografie. Nechat své děti běhat na zahradě či v bazénu jen tak může vyvolat podezření na pedofílii. "Čistému vše čisté" zde neplatí.
Jelikož tělo je sexuální, a tak nečisté, kojení na veřejnosti je mnohdy nepřípustné. Prsa jsou zde pro pány, aby si jich užívali: čistý sexuální symbol. Že jsou taky na výživu miminek? Ale prosím vás, to se zde nenosí. Většina dětí není kojena. Když maminka jde zpět do práce po šesti týdnech či po třech měsících, tak to nemá moc cenu, když s tím je zpočátku tolik práce. A pakliže mamča je odvážná a kojí, když to malé vyžaduje, tedy i na veřejnosti, mnohdy se zcela zahalí před zraky druhých. A kdy se náhodou nezahalí, tak má šanci, že se na ní lidi budou dívat jako na cikánku a ty odvážnější ježibaby jí řeknou: "Ale zlatíčko, nebylo by lepší, kdybys ho nakojila na záchodě?" Na což já jsem vždy odpovídala: "A Vy jíte svou večeři na záchodě?"

A když už mluvím o záchodě, tak čůrání na veřejnosti se chápe jako sexuální úchylka, která vám může vysloužit zápis v rejstříku sexuálních deviantů (spaní s prostitutkou vám to vyslouží též). Takže svoje syny nenechte čůrat u stromu nebo mezi auty a svoje dcery za keřem. Najděte záchod někde v restauraci.

Od restaurace už jsme u alkoholu. Jo, to je zajímavá kapitolka. Z historie již víme, že zákaz alkoholu způsobí mafii a zločin, bohužel to samé platí pro drogy, ale to politikům ještě nedošlo, neboť ta válka proti drogám hodně vynáší, ale to je o nečem jiném, politiku sem netahejme, že? V USA je alkohol legální až je vám 21 let. Řídit auto můžete v šestnácti, zabíjet lidi ve válce v osmnácti, ale ožrat se, protože jste ve válce přišli o nohy, na to si budete muset počkat pár let. (Ale to už zase sklouzavám do té blbé politiky.) Ten věk jednadvaceti se ale nevztahuje pouze na pití, ale i na obsluhu s alkoholem. Pokud půjdu do potravin a koupím si tam lahvinku (o tom, kde se dá koupit lahvinka jsme hovořili již dříve), tak pokud pokladní bude pod 21, musí zavolat někoho staršího, aby se té láhve dotkl a namarkoval to. Některé státy mají zákon, že alkohol na veřejnosti můžete pít pouze v hnědém papírovém pytlíku. Jo, člověk tak dumá, kdo tady vlastně je tím pytlíkem?

Jo, byla bych moc ráda, kdybych vám teď mohla říci "apríl", ale to vše zde je pravda pravdoucí. Čech v Americe se toho musí tolik učit, aby přežil. A jen nad tím kroutí hlavou a říká si: "Co se stalo se zdravím selským rozumem?" Tak ten už zde nehledám.

Žádné komentáře:

Okomentovat