pátek 23. září 2011

Taková mocná země, ale důslednost zde neočekávejte

Jeden z obrovských amerických paradoxů je tento: na jednu stranu Vy nesmíte způsobit, aby se ten druhý cítil nepříjemně, na druhou stranu druzí mohou způsobovat, abyste se Vy nepříjemně cítili. Jenže to v cestovních přírůčkách nepíšou, a tak Vám ušetřím léta hledání, a vysvětlím Vám to. Škoda, že mi to někdo nevysvětlil před deseti lety...
Aby bylo jasno: jeden z největších hříchů proti Američanovi je způsobit, aby se cítit nepříjemně, nepohodlně či trapně. Anglický výraz pro to je "to feel uncomfortable" a "make somebody uncomfortable". Pro nás je komfortní čili pohodlná pohovka, ale city ne. Cítíme se příjemně ve společnosti přátel či když sedíme na velkém kopci a obdivujeme okolí. Ale v USA se cítit "comfortable" je moc důležité. To je pravidlo číslo jedna.
Takže, když chcete otevřít ten svůj zobák, musíte Vaše myšlenky nejdřív tvrdě přefiltrovat. To sítko má velmi drobné otvory, hned tak něco se přes něj nemá dostat. Pravdivá slova, pokud by mohla zranit, i kdyby toho druhého mohla zachránit, zůstávají v cedníku. Neupřímná pochvala projde. Usměrnění divokého dítěte na veřejnosti se neprocedí. Prostě mazat lidem med kolem huby, usmívat se, odpovídat na otázku "Jak se máš?" pouze nadšeně, že je vše skvělý, ona ta otázka je stejně jen pozdravem, slušností bez jakékoliv hloubky. Takže co se týče slov, nikdy nesmíte způsobit, aby se druhý cítil blbě.
Z toho byste předpokládali, že druzí se taky budou snažit chovat tak, abyste se necítili nepříjemně. A zde my Češi jsme plně šokováni. V kategorii skutků to totiž vůbec neplatí. V tu chvíli se uplatňuje pravidlo "po nás potopa" a "jestli vám to vadí, tak se běžte vycpat". Anglicky "fuck off" a "mind your business", volně přeloženo. V obchodě jsou uřvané děti, v restauraci si slečna povídá s druhou na plné pecky, miminko brečí v kině, soused si ve tři v noci pouští hudbu na plné pecky, kluk má ten svůj rap v autě naplno. Prostě mentalita, že oni mají právo si do toho kina, restaurace či obchodu zajít bez ohledu na to, jestli ten prožitek naprosto zničí pro toho druhého. A poslouchat svou hudbu, i když byste raději spali, nebo i když Vám odcházejí ušní bubínky. A samozřejmě že Vy se nemůžete ozvat, jelikož se uplatňuje hned to první pravidlo tomu druhému neznepříjemnit city. Slyšíte mě, jak v obrovské frustraci křičím přes oceán?
Samozřejmě, že pokud někomu něco řeknete, tak oni Vám hned vynadají a to pěkně tvrdě a sprostě, i když Vy jste byl slušný. Když se na člověka sneslo už pár takových hulvátských slovních spršek, tak ten človíček začne pravidlo číslo jedna uplatňovat daleko častěji, téměř pořád. A americká společnost tak zabřehá do toho svého společenského hnoje čím dál víc. Proto taky jsou zde zbraně tak populární, proto má USA z celého světa nejvíce procento populace ve vězeních. Když si každý může dělat co chce, ale nic se mu nemůže říci, a to vše od útlého dětství, ono se to časem přeci jen někde ukáže.

Žádné komentáře:

Okomentovat